Ciasto francuskie z serem cheddar, jajkiem sadzonym i boczkiem
Niby pizza z ciasta francuskiego z serem, jajkiem sadzonym i boczkiem. Jest to prosty i całkiem smaczny pomysł na śniadanie lub kolację.
Najlepiej smakuje na świeżo, tuż po przygotowaniu. Po całonocnym schłodzeniu w lodówce, kiedy ciasto nabiera nieco wilgoci też jest ok. Natomiast najmniej smaczne jest moim zdaniem w tej fazie pośredniej, krótko po przestudzeniu 😉
- 1 op. ciasta francuskiego
- 6 jajek
- tarty ser cheddar
- 100 g surowego boczku (cienkie plastry)
- sól, pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.
Ciasto francuskie rozwijamy i przenosimy wraz z papierem na blaszkę z wyposażenia piekarnika. Pieczemy przez kilka minut, aż ciasto się zarumieni i nieco podniesie.
Następnie ciasto wyjmujemy z piekarnika, posypujemy tartym serem cheddar. Wybijamy jajka, oprószamy je szczyptą soli i pieprzu. Rozkładamy pokrojony na grube paseczki boczek. Ponownie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy dalej, aż jajka się zetną, a boczek zarumieni.
Kroimy na kawałki i podajemy tuż po przygotowaniu.