Udka kurczaka zapiekane z serem i sosem tatarskim
Inspirację na dzisiejszy obiad znalazłam jakiś czas temu na blogu kulinarna chwila. Pomysł przygotowania udek z kurczaka w wersji jak kotlety schabowe i zapieczenia ich z dodatkiem sosu tatarskiego i żółtego sera od razu przypadł mi do gustu.
Sos, jakiego nie wykorzystałam do mięsa, posłużył jako sos do ryżu. Wyszło ciekawie i jakoś tak inaczej niż robiłam do tej pory 🙂
- 3 udka bez skóry i kości
- ulubione przyprawy (u mnie sól, pieprz, szczypta mielonej papryki)
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej
- tarty ser cheddar
Sos:
- 4 średniej wielkości ogórki konserwowe
- około 1/2 małego słoika marynowanych pieczarek
- 100 g majonezu kieleckiego
- 70 g jogurtu greckiego
- 20 g musztardy sarepskiej
- sól, pieprz
Ogórki konserwowe oraz pieczarki kroimy w bardzo drobną kostkę (lub umieszczamy w rozdrabniaczu i krótko miksujemy (powinny pozostać większe kawałki, nie miksujemy „na papkę”). Dodajemy majonez, jogurt oraz śmietanę. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy.
Z udek usuwamy białe części, każde udko dzielimy na 2 kawałki. Delikatnie rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, szczyptą mielonej papryki słodkiej i ostrej.
Jajka wybijamy na głęboki talerz, mieszamy rózgą kuchenną lub widelcem. Kotlety panierujemy w rozmąconych jajkach, a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju, do zarumienienia (po kilka minut z każdej strony).
Gotowe „kotlety układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Na wierzchu rozprowadzamy po 1-2 łyżki sosu. Posypujemy tartym serem cheddar.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy przez około 10-15 minut.