Placuszki jogurtowe
Mój syn uwielbia te placuszki jogurtowe. Robię mu je na śniadanie lub drugie śniadanie do szkoły.
Aby była to nieco zdrowsza alternatywa do tradycyjnych pakejków, zamiast cukru wybieram erytrytol, a zamiast mąki tortowej daję mąkę orkiszową jasną.
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 1 łyżka erytrytolu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g mąki orkiszowej jasnej
Jajka mieszamy z jogurtem za pomocą rózgi. Dodajemy erytrytol oraz ekstrakt i ponownie mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką (nie za długo).
Smażymy na niewielkim ogniu, na suchej patelni lub jedynie lekko spryskanej oliwą w spreju, z obu stron na złoto (1 łyżka = 1 placuszek).