Tortilla z pieczonymi warzywami i serem halloumi
Jak może wiecie uwielbiam pieczone warzywa. Tym razem zapakowałam je w tortillę razem z podsmażonym na patelni serem halloumi. Ależ to wyszło smaczne i sycące!
- 4 tortille
- 1 op. sera halloumi
- po 1 papryce czerwonej, żółtej i zielonej
- 1/2 małej, młodej cukinii (lub kawałek większej)
- 1 duża czerwona cebula
- kilka brązowych pieczarek
- zioła prowansalskie (polecam z młynka)
- oliwa w spreju
Sos:
- 1/2 dużego kubeczka gęstego jogurtu np greckiego
- 1 łyżka majonezu
- 1/2 pęczka koperku
- zioła prowansalskie
- granulowany czosnek lub 1 mały ząbek czosnku
- sól, pieprz
Papryki kroimy na paseczki. Czerwoną cebulę kroimy w grubsze piórka. Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki (w zależności od wielkości). Cukinię kroimy na grubsze półplasterki.
Warzywa rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce z wyposażenia piekarnika. Skrapiamy je oliwą w spreju i oprószamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut (LUB do pożądanej miękkości).
Ser halloumi kroimy na 8 plastrów. Rozkładamy na blaszce pod koniec pieczenia warzyw lub rumienimy na rozgrzanej patelni (ja wyłożyłam na blaszkę, na 5 minut przed końcem pieczenia warzyw, a potem warzywa przełożyłam na sito, by nieco odciekły, a ser piekłam na funkcji grill, aż nieco zmięknął).
Jogurt łączymy z majonezem oraz posiekanym koperkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami oraz granulowanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Można również dodać przyprawę do tzatzików lub suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim.
Na każdej tortilli rozkładamy porcję warzyw z pieczarkami i 2 plastrami sera. Spód tortilli składamy do środka, a następnie zawijamy oba brzegi, tworząc tzw kieszonkę. Tak przygotowaną tortillę (uwaga! dajemy tylko część warzyw, resztę dodamy po podgrzaniu tortilli, aż „złapie” kształt) ostrożnie przenosimy na rozgrzaną, suchą patelnię i układamy łączeniem do dołu (jeśli warzyw będzie za dużo, mogą one uciec na patelnię). Zapiekamy kilka minut na średnim ogniu, aż tortilla nieco się przyrumieni i „złapie kształt”. Przekładamy na drugą stronę i ponownie krótko zapiekamy. W ten sam sposób szykujemy pozostałe 3 tortille.
Do każdej tortilli dajemy pozostałe warzywa oraz wlewamy sos. Podajemy od razu po przygotowaniu.