Łosoś pieczony w syropie klonowym

Pieczony łosoś o delikatnie słodkim posmaku syropu klonowego. Podałam go razem ze szparagami i pieczonymi ziemniaczkami z rukolowym chimichurri. Ziemniaczki piekłam najpierw same, przez około 20 minut w 200 stopniach, a następnie temperaturę piekarnika obniżyłam do 190 stopni, włożyłam na blaszkę łososia i wszystko razem piekłam jeszcze przez około 25 minut. Wyszedł z tego przepyszny letni obiad.

  • około 500 g świeżego łososia
  • 1/4 szklanki syropu klonowego (możesz zastąpić około 25-30 g miodu)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • około 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • szczypta pieprzu

Pozbawionego skóry i ewentualnych ości łososia dzielimy na porcje.

Syrop klonowy/miód łączymy z sosem sojowym, sokiem z cytryny, mielonym imbirem oraz granulowanym czosnkiem i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Przygotowaną marynatą smarujemy kawałki ryby. Rozkładamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (lub w żaroodpornym naczyniu).

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut. W połowie czasu pieczenia można ponownie posmarować rybę przygotowaną marynatą.