Sałatka z ziemniakami, jajkiem i szparagami a’la Cesar
Kolejna rewelacyjna sałatka ziemniaczana. Podałam ją ze świeżym szpinakiem, jajkami, szparagami i grzankami. Sos majonezowy zrobiłam z dodatkiem anchois, tak jak robiłam w sałatce Cesar (TUTAJ przepis).
Wyszło przepysznie. To super opcja na letni obiad.
na 3 porcje:
- około 600-700 g młodych ziemniaków
- 4-5 jajek
- 1 pęczek szparagów
- 3 garście świeżego szpinaku
Grzanki:
- 3 kromki chleba tostowego
- 1 łyżka tartego parmezanu
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek
- zioła prowansalskie
Sos:
- 5 filecików anchois
- 1 mały ząbek czosnku
- 3 łyżki majonezu
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny (lub do smaku)
- 1-2 łyżki tartego parmezanu
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Z chleba tostowego usuwamy skórki. Miąższ kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Podgrzewamy, aż do przyrumienienia. Pod koniec posypujemy ziołami prowansalskimi i tartym parmezanem.
Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Kroimy w plastry lub na ćwiartki.
Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie (wcześniej usuwamy zdrewniałe końcówki!; ja gotuję przez około 4 minuty, ALE czas będzie zależał od grubości szparagów; warto sobie sprawdzić jednego).
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na pół lub na ćwiartki.
Czosnek oraz anchois drobno siekamy. Oprószamy szczyptą soli, po czym rozcieramy za pomocą noża na desce. Przekładamy do garnuszka. Dodajemy majonez, sok z cytryny oraz tarty parmezan. Mieszamy.
Na talerze rozkładamy szpinak oraz ziemniaki. Dodajemy sos, szparagi oraz cząstki jajek. Posypujemy grzankami oraz posiekaną zieleniną.
Podajemy od razu po przygotowaniu.