Sałatka z ziemniakami, jajkiem i szparagami a’la Cesar

Kolejna rewelacyjna sałatka ziemniaczana. Podałam ją ze świeżym szpinakiem, jajkami, szparagami i grzankami. Sos majonezowy zrobiłam z dodatkiem anchois, tak jak robiłam w sałatce Cesar (TUTAJ przepis).

Wyszło przepysznie. To super opcja na letni obiad.

na 3 porcje:

  • około 600-700 g młodych ziemniaków
  • 4-5 jajek
  • 1 pęczek szparagów
  • 3 garście świeżego szpinaku

Grzanki:

  • 3 kromki chleba tostowego
  • 1 łyżka tartego parmezanu
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • zioła prowansalskie

Sos:

  • 5 filecików anchois
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 3 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny (lub do smaku)
  • 1-2 łyżki tartego parmezanu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Z chleba tostowego usuwamy skórki. Miąższ kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną na patelni oliwę. Podgrzewamy, aż do przyrumienienia. Pod koniec posypujemy ziołami prowansalskimi i tartym parmezanem.

Ziemniaki szorujemy. Gotujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Kroimy w plastry lub na ćwiartki.

Szparagi gotujemy w lekko osolonej wodzie (wcześniej usuwamy zdrewniałe końcówki!; ja gotuję przez około 4 minuty, ALE czas będzie zależał od grubości szparagów; warto sobie sprawdzić jednego).

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na pół lub na ćwiartki.


Czosnek oraz anchois drobno siekamy. Oprószamy szczyptą soli, po czym rozcieramy za pomocą noża na desce. Przekładamy do garnuszka. Dodajemy majonez, sok z cytryny oraz tarty parmezan. Mieszamy.


Na talerze rozkładamy szpinak oraz ziemniaki. Dodajemy sos, szparagi oraz cząstki jajek. Posypujemy grzankami oraz posiekaną zieleniną.

Podajemy od razu po przygotowaniu.