Makaron Ramen z kurczakiem i warzywami

Kolejna fajna propozycja obiadowa, to makaron ramen z kurczakiem curry i warzywami.

Całość ma delikatny kokosowy posmak, ale curry i ostra papryka również wybijają się i zaznaczają swoją obecność. Nam bardzo smakowało.

  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 2-3 plastry ananasa
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu
  • 1/2 puszki gęstego mleczka kokosowego (śmietanki kokosowej; polecam marki Vitasia)
  • 2 op. makaronu Ramen (dostępny np w Lidlu)
  • curry
  • mielona papryka słodka i ostra + opcjonalnie płatki chili
  • szczypta mielonego imbiru
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia
  • natka pietruszki

Oczyszczone mięso kroimy w kostkę. Oprószamy przyprawą curry, mieloną papryką słodką i ostrą, szczyptą mielonego imbiru oraz solą i pieprzem. Skrapiamy łyżką oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do zamarynowania.

Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Paprykę i ananasa kroimy w kostkę.

Marchew obieramy, kroimy za pomocą maszynki do julienne (na tzw zapałkę).


Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Dodajemy kurczaka i smażymy dalej. Pod koniec, gdy kurczak zacznie tracić różowy kolor dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz pokrojoną paprykę, marchewkę i ananasa. Smażymy jeszcze chwilę. Całość zalewamy bulionem oraz mleczkiem kokosowym. Oprószamy płatkami chili. Gotujemy do miękkości warzyw.

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i wykładamy na patelnię, mieszamy.

Posypujemy posiekaną natką.