Sałatka z jajkami i tuńczykiem

Sałatka jaką jadłam u znajomych tak bardzo przypadła mi do gustu, że postanowiłam przygotować taką u siebie.

Muszę przyznać, że choć łączyłam już nie raz tuńczyka z ogórkami (przede wszystkim konserwowymi), kukurydzą, papryką i jajkiem, to jednak często do sałatki lądował jeszcze ryż. Tym razem sałatka bez ryżu, za to z większą ilością jajek i dodatkowo z zielonym ogórkiem. Przyznaję, że stanowiła bardzo miłą odmianę i taką wersję również Wam polecam.

na 3-4 porcje:

  • 6 jajek
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 160 g kukurydzy konserwowej (waga po odsączeniu)
  • 1/2 świeżego ogórka zielonego
  • 3 ogórki konserwowe
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • dymka/szczypiorek

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy, kroimy na większe kawałki.

Ogórka szklarniowego obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę.

Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Tuńczyka osączamy z zalewy.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy 1 dużą łyżkę majonezu (lub wg smaku) i mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.