Zupa szpinakowa z jajkiem

Może nie jest to najpiękniej wyglądająca zupa, ale smakiem zdecydowanie się broni 🙂

Choć kalendarzowa wiosna już nastała, to jednak pogoda za oknem wydaje się mało wiosenna. Niechaj na talerzu zagości więc choć trochę zieleni.

  • 1 op. mrożonego szpinaku (450 g)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • włoszczyzna: 1 marchewka, 1 pietruszka, 1 por, kawałek selera
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • listek laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • około 1/2 szklanki śmietany 30%
  • sól, pieprz
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Dodatkowo:

  • 4 jajka ugotowane na twardo

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy.

Marchewkę, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki obieramy. Marchew oraz ziemniaki kroimy w kostkę (seler i pietruszkę możemy zostawić w całości). Pora kroimy na półplasterki.

Marchewkę podsmażamy na maśle w garnku. Po chwili dodajemy pokrojonego pora i krótko smażymy wszystko razem. Wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki, pietruszkę oraz seler. Gotujemy, aż do miękkości warzyw.


W międzyczasie na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy cebulę i szklimy ją na niewielkim ogniu. Pod koniec dodajemy czosnek oraz szpinak. Smażymy, aż szpinak całkowicie się rozmrozi. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej, dodajemy do zupy. Gotujemy razem jeszcze przez kilka minut. Pod koniec zupę zabielamy śmietanką kremówką i jeszcze chwilę gotujemy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub szczyptą gałki.

Zupę podajemy razem z ugotowanymi na twardo jajkami.