Sałatka z makaronem orzo, tuńczykiem i słonecznikiem
Prosta i pyszna sałatka z makaronem w kształcie ryżu i tuńczykiem. Jedna z moich ulubionych.
To taka sałatka, którą uwielbiam przygotowywać na co dzień i zabierać sobie np do pracy, ale jest na tyle dobra, że nie powstydziłabym się postawić jej na świątecznym stole.
Makaron orzo (w kształcie ryżu), ugotowane jajka, tuńczyk, ananas, kukurydza i chrupiący słonecznik. To musi smakować dobrze, i smakuje 🙂
- 250 g makaronu orzo
- 4 jajka
- 1 słoiczek tuńczyka (ja kupuję żółtopłetwego Nixe)
- 1 puszka kukurydzy, mała (160 g po odsączeniu)
- 1 puszka ananasa (dałam bez 3 sztuk)
- garść słonecznika
- 2-3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.
Jajka gotujemy na twardo, kroimy w grubą kostkę.
Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabniamy na mniejsze części.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę.
Słonecznik można dodatkowo krótko podprażyć na rozgrzanej, suchej patelni.
Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, odstawiamy do schłodzenia.