Orzechowo-kokosowe z brzoskwiniami

Ciasto orzechowo-kokosowe z brzoskwiniami to świetne ciasto na niedzielę lub większe uroczystości. Ja swoje ciasto zrobiłam z podwójnej warstwy biszkoptu orzechowego (upiekłam dwa takie blaty z 6 jajek każdy). Wyszło bardzo wysokie, takie wręcz tortowe.

Jeżeli biszkopt orzechowy wyjdzie Wam na tyle wysoki, że uda się go przekroić na dwa blaty, zaoszczędzić możecie i czas i składniki. Ja, przyznaję, bałam się kroić moje ciasto, bo wydawało się bardzo delikatne, dlatego uznałam, że bezpieczniej będzie jak przygotuję drugi taki sam. Myślę, że używając do każdego 5 jajek i zachowując pozostałe składniki, też wyjdzie ok (robiłam taki, tylko z kakao w cieście orzechowo-kokosowym z masą budyniową). Inną opcją jest podzielenie składników na pół i upieczenie osobno dwóch placków.

Biszkopt orzechowy: u mnie 2 takie biszkopty

  • 5-6 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szkl. mielonych orzechów
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt kokosowy:

  • 6 białek
  • 3/4 szkl. drobnego cukru
  • 1 i 2/3 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 200 g masła
  • 6 żółtek
  • 1 op. budyniu śmietankowego
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 puszka brzoskwiń

Białka ubijamy. Gdy mocno się spienią dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce, drobny cukier. Następnie dodajemy żółtka, a po nich olej. Na koniec do piany jajecznej dodajemy mielone orzechy wymieszane z mąką oraz proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Masę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty (jeśli ciasto nie wyrośnie, szykujemy drugi taki sam biszkopt lub od razu dzielimy składniki na 2 blaszki). Mój biszkopt wyszedł bardzo mięciutki i wydawał się niezbyt wysoki, dlatego zdecydowałam się przygotować drugi.


Białka ubijamy wraz ze szczyptą soli. Gdy mocno się spienią, zaczynamy dodawać po 1 łyżce cukru (za każdym razem miksujemy przez 1-2 minuty). Na koniec, do sztywnej piany, dodajemy wiórki kokosowe wymieszane z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut.


Brzoskwinie osączamy, zalewę zachowujemy. Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę.

Syrop z brzoskwiń uzupełniamy taką ilością wody, aby otrzymać 2 szklanki płynu (500 ml). Odlewamy około 1/2 szklanki i mieszamy ją z proszkiem budyniowym oraz żółtkami.

Pozostałą 1 i 1/2 szklanki płynu, wraz z cukrem, doprowadzamy do wrzenia. Wlewamy mieszankę budyniową. Cały czas mieszając, gotujemy aż do zgęstnienia. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch. Stopniowo dodajemy zimny budyń. Dla smaku można dodać również kieliszek rumu. Na koniec dodajemy pokrojone brzoskwinie, mieszamy.

Składanie ciasta;

Na jednym blacie orzechowym rozprowadzamy połowę kremu z brzoskwiniami. Dajemy ciasto kokosowe. Rozprowadzamy na nim pozostały krem. Przykrywamy drugim ciastem orzechowym.

Wierzch można udekorować ulubioną polewą.