Krem z soczewicy z pomidorami
Wystarczyło mi raz zrobić krem z soczewicy, by zakochać się w tym smaku i nabrać ochoty na więcej. Poprzednia zupa jaką zrobiłam była mocno ziołowa, dlatego tym razem postanowiłam zrezygnować z większości przypraw i postawić jedynie na sól, pieprz i ostrą paprykę oraz płatki chili. Dla mnie nic więcej tej zupie nie trzeba. No może tylko porcji grzanek 🙂 Pycha! Ta niby uboższa wersja smakuje mi jeszcze bardziej. Jest prosta, szybka do zrobienia i pyszna. Polecam.
- 1 szkl. czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 puszka drobno krojonych pomidorów (polecam Mutti)
- 3 i 1/2 szkl. bulionu warzywnego
- mielona papryka ostra
- szczypta płatków chili
- sól, pieprz
- oliwa
- grzanki (u mnie kilka kromek bagietki, 3 łyżki oliwy, szczypta soli, 2-3 ząbki czosnku – piekłam w piekarniku)
Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, z rozgrzaną 1 łyżką oliwy. Smażymy na niewielkim ogniu, do zeszklenia. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, chwilę smażymy, po czym dokładamy przepłukaną na sicie czerwoną soczewicę. Wlewamy bulion oraz dodajemy drobno krojone pomidory z puszki (polpę pomidorową). Gotujemy na niewielkim ogniu, aż do miękkości soczewicy (aż mocno napęcznieje). Miksujemy za pomocą blendera na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ostrą papryką/płatkami chili.
Podajemy z grzankami.