Zapiekanka makaronowa a’la pizza

Makaronowa zapiekanka z papryką, kiełbasą, pieczarkami i dużą ilością sera. Koncentrat pomidorowy oraz oregano nadają jej takiego pizzowego smaczku. Nam smakowała, dlatego śmiało polecamy na obiad.

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 400 g kiełbasy krakowskiej
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1-2 czerwone papryki
  • 1 cebula żółta
  • 1 cebula czerwona
  • 200-300 g pieczarek
  • około 150-200 g żółtego sera (u mnie około 100 g tartej mozzarelli i około 100 g mozzarelli w kostce, którą sama starłam)
  • szczypiorek
  • oregano
  • ketchup pikantny
  • sól, pieprz

Żółtą cebulę kroimy w piórka lub w większą kostkę, czerwoną cebulę kroimy w krążki/plasterki.

Paprykę kroimy w kostkę (można pokroić kilka krążków i odłożyć na wierzch do dekoracji).

Pieczarki kroimy na plasterki.

Kiełbasę kroimy w kostkę.

Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, dodajemy kiełbasę. Gdy tylko lekko się obsmaży, dodajemy żółtą cebulę, a po chwili paprykę. Smażymy, często mieszając aż do zeszklenia. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, rozmieszany w około 1/3 szklanki zimnej wody. Smażymy jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Doprawiamy do smaku sporą ilością pieprzu oraz szczyptą soli.

Makaron gotujemy na al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Przekładamy na patelnię z pozostałymi składnikami. Mieszamy. Wykładamy do lekko natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Oprószamy przyprawą do dań włoskich lub ziołami prowansalskimi.

Na osobnej patelni lub w rondelku, na łyżce masła, podsmażamy pieczarki. Wykładamy je na wierzch zapiekanki. Kolejną warstwą są krążki czerwonej cebuli. Wierzch posypujemy tartym serem. Układamy odłożone krążki papryki – opcjonalnie. Oprószamy suszonym oregano.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 30 minut.

Przed podaniem zapiekankę posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Polewamy ketchupem.