Ziemniaczana zapiekanka z serem i cebulą
Minimalistyczna zapiekanka, a jakże dobra! Pomiędzy dwoma warstwami ziemniaków znalazły się tylko piórka cebuli oraz starty ser.
To pyszna propozycja na niedrogi posiłek dla 2-3 osób.
- około 1 kg ziemniaków
- 2 duże cebule
- 200 g żółtego sera
- majeranek
- mielona papryka
- sól, pieprz
- masło
Cebulę kroimy w piórka.
Ser trzemy na dużych oczkach tartki.
Ziemniaki obieramy, kroimy na plasterki. Gotujemy przez około 5 minut w lekko osolonym wrzątku, odcedzamy.
Połowę ziemniaczanych plasterków rozkładamy w natłuszczonym masłem naczyniu żaroodpornym. Oprószamy niewielką ilością roztartego w dłoniach majeranku, mieloną papryką oraz solą i pieprzem. Ziemniaki posypujemy piórkami cebuli oraz tartym serem. Następnie wykładamy pozostałe ziemniaki. Na wierzchu rozkładamy starte na tarce wiórki masła (nie za dużo). Wierzchnią warstwę ziemniaków również doprawiamy majerankiem, mieloną papryką oraz solą i pieprzem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około godzinę (do miękkości ziemniaków).