Udka pieczone w syropie z brzoskwiń

Wykorzystujesz czasem brzoskwinie z puszki, a nie wiesz co zrobić z syropem? Zawsze możesz przygotować na obiad udka pieczone w syropie z brzoskwiń. To ciekawa alternatywa dla przygotowania tej części kurczaka.

Udka wychodzą mięciutkie, z łatwością odchodzą od kości, i najważniejsze – wcale nie są jakieś słodsze pomimo tego, że pieką się w słodkim syropie. Nie wiem kto pierwotnie wpadł na ten pomysł, ale spodobał mi się on i od czasu do czasu chętnie z niego korzystam.

Ja najczęściej podaję je razem z surówką z kapusty pekińskiej z brzoskwiniami – jest świetna i moim zdaniem fajnie pasuje do tego typu mięsa. Pozostałe owoce można też wykorzystać do ciast, czy deserów lub innych sałatek.

  • około 6 udek z kurczaka
  • syrop z brzoskwiń (z puszki)
  • mielona papryka słodka
  • mielona papryka ostra
  • szczypta mielonego imbiru
  • granulowany czosnek
  • sól, pieprz
  • olej

Udka przekładamy do miski, skrapiamy niewielką ilością oleju i nacieramy przyprawami (solą,pieprzem, mieloną papryką słodką i ostrą, mielonym imbirem i granulowanym czosnkiem). Odstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Zamarynowane udka rozkładamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy je syropem brzoskwiniowym (z puszki). Naczynie przykrywamy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60-70 minut. Po tym czasie pokrywkę zdejmujemy, polewamy udka wytworzonym sosem i zapiekamy dalej (już bez przykrycia) przez około 30-35 minut – do zarumienienia (w międzyczasie jeszcze dwukrotnie podlewamy mięso sosem).