Udka w sosie miodowo-sojowym

Udka w sosie miodowo-sojowym to fajna propozycja zarówno na obiad, jak i jako dodatek, który można wykorzystać np do tortilli czy sałatek.

Dzięki temu, że wykorzystujemy mięso z nogi kurczaka, jest ono dużo bardziej soczyste, od kurczęcej piersi.

Przepis jest bardzo prosty. Wystarczy pokrojone mięso obsmażyć na patelni, a następnie zalać go sosem przygotowanym z 3 składników – sosu sojowego, miodu i białego wina. Po chwili smażenia sos zaczyna gęstnieć i oblepiać kawałki mięsa.

Takie mięso bardzo dobrze smakuje w towarzystwie buraczków, ale każda inna, ulubiona surówka będzie równie dobra.

  • 2-3 udka kurczaka bez skóry i kości
  • 2-3 łyżeczki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 i 1/2 łyżki białego wina (u mnie tokaj)
  • sól, pieprz
  • oliwa do smażenia

Udka z kurczaka oczyszczamy z białych błonek, kroimy na paseczki, a następnie oprószamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy do smażenia, wrzucamy pokrojone mięso i smażymy, aż straci różowy kolor. Do usmażonych udek dodajemy miód, sos sojowy oraz białe wino. Smażymy do czasu, aż mięso obtoczy się błyszczącą glazurą, a niemalże cały sos się zredukuje.

Uwagi: Mięso z nogi kurczaka już bez skóry i kości można kupić np w Lidlu. Pakowane jest po 2-3 sztuki w opakowaniu.