Makaron z mięsem mielonym w sosie śmietanowo-szpinakowym
- 400-500 g mięsa mielonego drobiowego, u mnie z indyka
- około 200 g makaronu
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- około 3 garście świeżego szpinaku
- 330 ml śmietanki 30%
- około 100 g wędzonej mozzarelli (może być też zwykła lub inny ser, np oscypek)
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- oliwa do smażenia
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Mozzarellę kroimy w grubszą kostkę.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente. Odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy, dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone i smażymy, rozdzielając je drewnianą łopatką na mniejsze części. Gdy mięso zacznie tracić różowy kolor oprószamy je mieloną papryką, szczypta mielonego imbiru, szczyptą gałki oraz solą i pieprzem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy jeszcze przez chwilę. Mięso zalewamy słodką śmietanką, a gdy się zagotuje, dodajemy świeży szpinak, mieszamy. Na koniec dokładamy odcedzony makaron oraz pokrojony w kostkę ser. Przykrywamy pokrywką i podgrzewamy na małym ogniu, aż ser się roztopi.
Uwagi: Jeżeli nie chcesz używać takiej ilości śmietanki, możesz połowę zastąpić bulionem np warzywnym