Warstwowa sałatka ze śledziem
Szukasz pomysłu na sałatkę świąteczną? Ta warstwowa sałatka jest bardzo fajna. Połączyłam w niej moją ulubioną marynowaną cebulę, ziemniaki, jabłko, jajka, marchewkę oraz śledzie. Całość wyszła więc taka słodko-słona, bardzo fajna moim zdaniem.
W mojej sałatce znalazły się tylko 3 płaty śledzia a la matias i troszkę żałowałam, że nie było go więcej. Jeśli chcesz zrobić z większej ilości, pamiętaj jednak by nie przesadzić i nie dodać go zbyt dużo. Fajnie jak śledź stanowi dodatek do reszty składników, a nie wybija się na pierwszy plan. Wydaje mi się, że 5 płatów to zdecydowane maksimum.
Być może część z Was dopatrzy się też na zdjęciu warstwy pora i faktycznie on tam jest. Uznałam jednak już po fakcie, że troszkę mi ten por tu przeszkadzał i osobiście wolałabym sałatkę bez niego. Jeśli Ty mimo wszystko masz ochotę na dodatek pora, drobno go posiekaj, a następnie posól lub przelej wrzącą wodą i odłóż na kilka minut (w misce lub na sicie). Nie mogłam się też zdecydować czy jabłko pokroić w kostkę, czy zetrzeć na tarce, dlatego jedno zrobiłam tak, a drugie tak – i to w kostkę okazało się lepszym wyborem 😉
- 3-5 śledzi a’la matias (miałam Lisnera)
- 2 jabłka
- 4 jajka
- 2-3 marchewki
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 4 małe cebule (w sumie około 350-400 g)
Zalewa do cebuli:
- 1 szkl. wody
- 1/2 szkl. cukru
- 1/4 szkl. octu (dałam jabłkowy)
- 1 listek laurowy
- 1-2 ziela angielskie
Sos:
- 5 łyżek majonezu
- 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- sól, pieprz
Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w kostkę (jeśli są mocno słone, można je wcześniej zalać mlekiem i odstawić do namoczenia na jakiś czas).
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w kostkę.
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy. Po przestudzeniu kroimy w drobną kostkę.
Marchewki gotujemy do miękkości. Obieramy, trzemy na dużych oczkach tarki.
Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę (u mnie w sałatce jedno jest tarte, ale ostatecznie to pokrojone w kostkę lepiej pasuje).
Składniki na zalewę doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy do niej pokrojoną w piórka cebulę. Gotujemy na niewielkim ogniu przez około 10 minut. Odcedzamy (listek i ziele wyrzucamy).
Majonez łączymy z kwaśną śmietaną, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
W szklanej salaterce układamy warstwowo:
Odstawiamy do schłodzenia.
UWAGI: Sałatkę podajemy w tym samym dniu, po schłodzeniu, lub na następny dzień od przygotowania.