Śledzie w majonezie z czerwoną cebulą

Muszę powiedzieć, że to jedne z tych śledzi, które bardzo mi smakowały. Marynowana na szybko czerwona cebulka jednak zrobiła robotę. Oprócz tego, dało się wyczuć koperkowy smak. Polecam jako przekąskę na różnego rodzaju Święta czy domowe imprezy.

  • 5-6 śledzi a’la matias z oleju (miałam marki Lisner)
  • 4 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 pęczka koperku
  • majeranek
  • 2 czerwone cebule
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 2 ogórki konserwowe
  • cukier puder
  • sól, pieprz

Koperek drobno siekamy. Ogórki konserwowe kroimy w drobną kosteczkę.

W garnuszku łączymy majonez ze śmietaną. Dodajemy posiekany koperek oraz ogórki. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru do smaku.

Cebulę kroimy w krążki. Oprószamy 1 łyżeczką cukru pudru, odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie cebulę zalewamy octem winnym i znów odstawiamy na 10 minut.

Śledzie, jeśli są mocno słone, moczymy w wodzie lub mleku (czas moczenia należy dostosować indywidualnie – od słoności śledzi i osobistych preferencji). Osuszamy na ręcznik papierowym, kroimy na 3-4 kawałki. Śledzie możemy oprószyć roztartym w dłoniach majerankiem.


Na półmisek wykładamy sos majonezowo-śmietankowy. Rozkładamy krążki cebuli. Układamy śledzie.