Naleśniki z serem, szynką, ananasem i kukurydzą

Do wyczarowania smacznego posiłku wcale nie potrzeba wielu składników.

Ja tym razem przygotowałam na kolację naleśniki w nieco nietypowym wydaniu, bo szynkę i duuużą ilość żółtego sera połączyłam ze słodkim ananasem i kukurydzą. Całość została zapieczona w piekarniku, aby ser nieco się roztopił. Wyszło bardzo fajnie.

  • 5 naleśników
  • 200 g żółtego sera (gouda, żółta mozzarella, ementaler)
  • 100-150 g szynki konserwowej
  • 4 plastry ananasa
  • 70 g kukurydzy

Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.

Szynkę kroimy w kostkę.

Ananasa osączamy z zalewy, kroimy w kostkę.


Przez środek każdego naleśnika wykładamy po 1-2 garści tartego sera, rozprowadzamy na nim porcję szynki, kilka kosteczek ananasa oraz odrobinę kukurydzy. Zwijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut.