Sałatka warstwowa z tuńczykiem i makaronem orzo

Wiem dobrze, że bardzo lubicie sałatki z tuńczykiem. Ja też je bardzo lubię. Na blogu jest już kilka świetnych przepisów na sałatki z tuńczykiem, a do wielu z nich z przyjemnością wracam i robię ponownie.

Sałatka z tuńczykiem jest niezwykle uniwersalna – sprawdzi się zarówno na imprezowy, czy świąteczny stół, jak i do przygotowania bez okazji.

Podana w formie sałatki warstwowej jest niezwykle elegancka i ładnie prezentuje się na stole. To już czwarta odsłona sałatki warstwowej z tuńczykiem na blogu (poprzednie znajdziesz klikając TU, TU i TU).

Tym razem zdecydowałam się na przygotowanie sałatki z makaronem orzo oraz doskonale pasującymi do tuńczyka ogórkami, jajkami i żółtym serem. Jak dla mnie to połączenie jest przepyszne!

Koniecznie zróbcie sobie taką sałatkę.

  • 200 g makaronu orzo
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 5 jajek
  • 5-6 ogórków konserwowych
  • 100 g żółtego sera
  • 4-5 łyżek majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • dymka

Makaron gotujemy wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu, odcedzamy.

Jajka gotujemy na twardo, po przestudzeniu obieramy je i kroimy w kostkę.

Ogórki kroimy w drobną kostkę.

Ser żółty trzemy na dużych oczkach tarki.

Majonez łączymy ze śmietaną/jogurtem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz ziołami.


W szklanej salaterce układamy warstwowo:

  • połowa makaronu
  • część sosu
  • połowa ogórków
  • 1 puszka tuńczyka, osączonego z zalewy
  • ser żółty
  • 1-2 łyżki sosu
  • połowa makaronu
  • 2 łyżki sosu
  • pozostałe ogórki
  • tuńczyk
  • reszta sosu
  • jajka
  • dymka