Murzynek na kruchym spodzie z owocami

Miałam wielką ochotę na murzynka, ale postanowiłam przygotować go nieco inaczej. Zdecydowałam się na wersję z kruchym spodem oraz owocami. Wyszło przepysznie!

Marzyło mi się, by w cieście murzynkowym widoczne były kawałki kruchego, startego na tarce ciasta, ale nie byłam pewna efektu i ostatecznie dałam go tylko trochę (mniej więcej 1/3 część, resztę wykorzystałam na spód). Poniżej zostawiam przepis tak, jak robiłam, ale jeśli chcesz, możesz dać mniej kruchego ciasta na spód, a więcej do masy kakaowej (tak np pół na pół). Super to będzie wyglądało.

Ciasto jest proste do przygotowania. Jest wilgotne i bardzo smaczne. Ja jestem nim wielce usatysfakcjonowana.

Murzynek na kruchym spodzie z całą pewnością powinien zasmakować miłośnikom ciast bez masy czy tych z owocami. Choć owoców nie dałam jakoś bardzo dużo, nadają one wypiekowi delikatności i większej lekkości. Polecam.

Ja z pewnością będę robić to ciasto częściej.

Spód:

  • 100 g masła
  • 2 żółtka gotowane
  • 2 żółtka surowe
  • 50 g cukru pudru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto:

  • 200 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. wody
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek oleju
  • 5 jajek
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • około 250-300 g owoców (u mnie maliny i borówki)

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie łączymy ze startymi na drobno gotowanymi żółtkami, cukrem pudrem oraz posiekanym na mniejsze kawałki masłem. Całość siekamy nożem. Następnie dodajemy surowe żółtka, wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki do schłodzenia.


Masło, wodę, cukier oraz kakao podgrzewamy, aż do połączenia. Studzimy. Następnie do lekko ciepłej masy dodajemy żółtka, mieszamy rózgą kuchenną. Stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Na samym końcu do masy dodajemy, najlepiej w 2 turach, ubite na sztywno białka, mieszamy.


Na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm) ścieramy około 2/3 schłodzonego ciasta, 1/3 ciasta trzemy na dużych oczkach tarki i mieszamy z ciastem kakaowym, wylewamy na ciasto w blaszce.

Owoce zasypujemy około 2 łyżkami kaszy manny, mieszamy. Wykładamy na wierzch ciasta.

Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez około 30-35 minut (do suchego patyczka).

Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.