Fasolka szparagowa w pomidorowym sosie

Jeżeli znudziła Ci się fasolka szparagowa z bułką tartą, proponuję przygotować ją w pysznym sosie pomidorowym. Tak przygotowana fasolka jest pyszna i aromatyczna i stanowi doskonały dodatek do obiadu. Nie pomijajcie dodatku czosnku czy natki pietruszki, bo to one stanowią tę przysłowiową „kropkę nad i” i nadają pełni smaku.

Osobiście lubię tak przygotowaną fasolkę doprawić „na ostro” i tak samo polecam Wam. Możecie użyć pikantnej mieszanki przypraw, papryki ostrej, chili, czy nawet szczypty imbiru. Próbujcie, znajdźcie swój smak. Oczywiście, jeśli smakować Wam będzie bez dodatku pikanterii, zostańcie przy podstawowym smaku.

Fasolka szparagowa w pomidorowym sosie to przepis, który z całego serca Wam polecam. Efekt końcowy w dużej mierze zależeć będzie od samych pomidorów i stopnia zredukowania sosu. Ja kiedyś podsmażałam pomidory dosyć krótko, teraz wolę, jak sos jest mocno zredukowany, a pomidory tworzą gęsty sos. Najlepsze będą takie mięsiste i mocno dojrzałe.

  • około 400-500 g żółtej fasolki szparagowej
  • 4 duże mięsiste i mocno dojrzałe pomidory, najlepiej malinowe lub bawole serca
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta ostrej papryki, chilli, pieprzu cayenne lub mielonego imbiru
  • około 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz czarny i ziołowy
  • 1-2 łyżki oleju

Fasolkę myjemy, odkrawamy oba końce, kroimy na pół. Gotujemy do miękkości w lekko osolonym i osłodzonym wrzątku. Odcedzamy.

Pomidory nacinamy z wierzchu na krzyż, przelewamy wrzącą wodą. Po usunięciu skórki kroimy w dość drobną kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę.


Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia na średnim ogniu. Dodajemy posiekany drobno czosnek, chwilę smażymy. Po chwili dodajemy pomidory, dusimy pod przykryciem przez kilka minut, aż pomidory zmiękną i zaczną rozpadać się tworząc gęsty sos. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem zwykłym i ziołowym, cukrem oraz szczyptą ostrej papryki. Gotujemy już bez przykrycia, aż sos wyraźnie się zredukuje. Do gęstego sosu dodajemy ugotowaną, odcedzoną fasolkę i jeszcze przez chwilę podgrzewamy całość.

Podajemy posypaną posiekaną natką pietruszki.

Taka fasolka to doskonały dodatek zarówno do dań mięsnych jak i np do jajka sadzonego.