Placuszki z kurczakiem oraz pieczarkami

Na bazie przepisu na placuszki z kurczakiem zrobiłam placuszki z porcją podsmażonych pieczarek. Wyszło bardzo smacznie. Uwielbiamy je, a ja osobiście mogłabym je jeść co najmniej raz w tygodniu.

Delikatnie spłaszczam je dłonią, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by rozwałkować je na jeszcze cieńsze placuszki, tak jak chaczapuri.

Zobacz również przepis na:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 3/4 szkl. mleka
  • 1/4 szkl. wody
  • 3-4 łyżki oleju

Dodatkowo:

  • 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka
  • około 150-200 g pieczarek
  • mielona papryka słodka i ostra
  • szczypta mielonego imbiru
  • około 200 g tartej mozzarelli
  • 2 małe cebule
  • sól, pieprz
  • olej

Sos:

  • majonez i ketchup w równych proporcjach (np po 3 łyżki)

Mięso oprószamy solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką oraz szczyptą imbiru. Polewamy olejem i dokładnie nacieramy przyprawami. Odstawiamy do lodówki na pół godziny.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy przez chwilę mięso ze wszystkich stron (do lekkiego zarumienienia).  Następnie przekładamy na kratkę piekarnika (lub na blaszkę) i pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do przestudzenia.


Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy sól, cukier oraz suche drożdże i olej. Mleko z wodą podgrzewamy na małym ogniu. Gdy lekko się zagrzeje (płyn powinien być ciepły, nie gorący), dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy do połączenia, a następnie wyrabiamy gładkie ciasto. Gotowe ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.


Cebulę kroimy w piórka.

Pieczarki kroimy na plasterki.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy cebulę i smażymy ją na średnim ogniu. Po chwili dodajemy pieczarki. Smażymy aż cały płyn, jaki puszczą grzyby odparuje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz mieloną papryką. Studzimy.


Przestudzone mięso oraz pieczarki z cebulą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (lub porcjami wkładamy do rozdrabniacza).

Dodajemy mozzarellę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Formujemy kulki


Wyrośnięte ciasto dzielimy na kawałki (u mnie 9 sztuk). Każdy kawałek rozpłaszczamy w dłoniach, na środek kładziemy „kulkę” farszu i zlepiamy. Następnie tak przygotowaną „bułeczkę” rozpłaszczamy dociskając ją dłonią do blatu lub wałkujemy na cienki placek.

Placki te smażymy na rozgrzanej suchej patelni z obu stron do zezłocenia (można też zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut).


Majonez łączymy z ketchupem w równych proporcjach, mieszamy. Placki podajemy razem z przygotowanym sosem.