Pomidorowy filet z kurczaka z mozzarellą

Czasem wcale nie potrzeba wiele wysiłku by wyczarować dla rodziny smakowity obiad. Mnie udało się to z pomocą poniższego przepisu.

A co dokładnie kryje się pod nazwą „pomidorowy filet z kurczaka z mozzarellą”? To nic innego jak pieczona pierś kurczaka nacierana marynatą z suszonych pomidorów i koncentratu pomidorowego. Z wierzchu piersi robi się nacięcia i w miejsca te wkłada plastry mozzarelli, które podczas pieczenia przyjemnie się roztapiają. Minimum wysiłku, maksimum smaku.

Pieczona pierś kurczaka jest soczysta i smakowita, a dodatkowo ciekawie wygląda. Polecam.

  • 2 większe pojedyncze piersi kurczaka
  • 1 op. mozzarelli w zalewie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 4-6 suszonych pomidorów
  • 1-2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie – szczypiorek do dekoracji

Do naczynia dajemy suszone pomidory wraz z olejem, tymianek, natkę pietruszki oraz koncentrat pomidorowy. Całość miksujemy przy pomocy blendera na gładką pastę. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy na 6-8 plasterków.

Z wierzchu piersi robimy 3-4 dosyć głębokie nacięcia. W powstałe rowki wkładamy plastry mozzarelli. Kurczaka nacieramy przygotowaną marynatą. Odstawiamy na około 30 minut do lodówki.

Po tym czasie mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i zapiekamy przez około 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Upieczone mięso odkładamy na około 5-8 minut (aby „odpoczęło”), po czym kroimy na pół.

Źródło