Sałatka śniadaniowa z jajkiem, szynką i serem
Pyszna sałatka śniadaniowa, którą z powodzeniem można podać zarówno na co dzień jak i na Wielkanocne śniadanie. Sałatka idealnie smakuje solo lub z kromką świeżego pieczywa. Jest pełna warzyw, takich jak sałata, rzodkiewki, ogórek oraz pomidorki koktajlowe, zaś dopełnieniem smaku i przysłowiową „kropkę nad i” stanowi dodatek ugotowanych na twardo jajek oraz szynki i sera.
Ja do sałatki wykorzystałam ser żółty Rycki Edam Naturalnie Wędzony, przygotowany z polskiego mleka z Lubelszczyzny-uznawanej za jeden z najczystszych terenów w Polsce. Jest to ser naturalnie wędzony na drewnie bukowo-olchowym. Idealny na kanapkę, do sałatek czy do wykorzystania w daniach na ciepło.
Jeżeli jesteś ciekaw innych pomysłów na wykorzystanie w swojej kuchni serów SM RYKI zapraszam też do odwiedzenia kanału z przepisami Ryckie Sery od Kuchni na kanale YouTube.
- 1/2 główki dużej lub 1 mała sałata lodowa
- 1-2 garści roszponki
- 100 g szynki
- 100 g sera RYCKI EDAM Naturalnie Wędzony
- 4 jajka
- 1 zielony ogórek
- kilka rzodkiewek
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki – 1 łyżeczka musztardy
- granulowany czosnek
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz ziołowy
Obie sałaty myjemy, odstawiamy do osuszenia. Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki.
Ogórka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki (można wcześniej część ogórka pokroić na plasterki i zostawić do udekorowania wierzchu sałatki).
Pomidorki kroimy na pół.
Rzodkiewki kroimy na plasterki.
Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy i kroimy na ćwiartki.
Ser żółty oraz szynkę kroimy w kostkę.
Majonez łączymy z kwaśną śmietaną i musztardą. Doprawiamy do smaku granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Mieszamy z pozostałymi składnikami sałatki.
Na koniec sałatkę oprószamy ziołami prowansalskimi, do smaku.
Wpis powstał we współpracy z SM RYKI.
Pyszna i zdrowa kompozycja składników. Takie lubię. 🙂