Sernik z polewą rocher
Co tu dużo pisać – dziś prawdziwa gratka dla fanów wszelakich serników. Sernik na kruchym spodzie z polewą czekoladową i kawałkami orzechów to pyszna propozycja, która zachwyci Waszych gości i domowników. Przygotowanie sernika nie zajmie Wam wiele czasu. Osobiście sernik najbardziej smakował mi na 2-3 dzień. Przepis pochodzi z jednego z moich ulubionych blogów: zjemto.
Kruchy spód:
- 100 g masła
- 200 g mąki pszennej
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 żółtko
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego (polecam Wieluń lub Piątnica)
- 5 jajek
- 200 g kwaśnej śmietany
- 180 g cukru pudru
- 70 g roztopionego masła
- 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru
Polewa:
- 150 g czekolady mlecznej
- 100 g kremu czekoladowo-orzechowego
- 80 ml śmietanki 30%
- 50 g prażonych orzechów laskowych
- 1 łyżeczka masła
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy zimne, starte na dużych oczkach tarki masło. Składniki siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder, proszek do pieczenia i kakao, ponownie siekamy. Na sam koniec dodajemy żółtko. Zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na około 30 minut, do schłodzenia.
Po tym czasie ciasto wykładamy na spód formy 21x32cm wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem.
W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier oraz śmietanę. Krótko miksujemy. Następnie dodajemy po jednym jajku. Na sam koniec wlewamy roztopione masło oraz wsypujemy proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia. Masę serową wylewamy na ciasto.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około godzinę. Studzimy w wyłączonym piekarniku.
Orzechy laskowe drobno siekamy (ja miałam takie bez skórek, w przeciwnym wypadku należy wcześniej orzechy podprażyć na rozgrzanej suchej patelni, a następnie potrzeć je w dłoniach lub ściereczce aż zejdzie z nich brązowa skórka).
Śmietankę i masło podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę oraz krem czekoladowo-orzechowy. Po chwili mieszamy, aż do połączenia. Na koniec wsypujemy orzechy, mieszamy.
Polewę rozprowadzamy na wierzchu przestudzonego sernika.
Pyszna polewa i serniczek sam w sobie. 🙂
Twaróg taki z wiaderka?
Tak, ja używam marki Wieluń lub Piątnica
Jeszcze nie spotkałam takiego sernika. Z chęcią spróbuję go zrobić