Sałatka wiosenna – warstwowa
Warstwowa sałatka. Szybka do przygotowania. Kolorowa. Nie mogę jednak obiektywnie wypowiedzieć się na temat jej smaku, bo choć składa się ze składników, które lubię, nie do końca odpowiadała mi tutaj konsystencja. Mojej Mamie sałatka bardzo smakowała. Mnie osobiście przeszkadzało to, że większość składników była startych na tarce, przez co brakowało mi jakiegoś twardszego, chrupiącego elementu (chyba wolałabym pokrojoną rzodkiewkę). Szczerze mówiąc na początku nawet nie wzięłam tego pod uwagę, ale… no od dziś wiem, że nie jestem fanką takich „miękkich” sałatek 😉
- około 100 g wędzonego indyka/kurczaka
- 5 jajek
- 100 g żółtego sera
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek szczypiorku/zielona część dymki
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
- curry
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Jajka gotujemy na twardo, po przestudzeniu obieramy je, oddzielamy białka od żółtek. Białka trzemy na dużych oczkach tarki, a żółtka na drobnych oczkach.
Wędzonego indyka kroimy w kostkę.
Zieloną część dymki drobno siekamy.
Ser żółty oraz rzodkiewki trzemy na dużych oczkach tarki.
Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą curry i ziół prowansalskich (polecam te z młynka).
Na dnie szklanej, niezbyt wysokiej, salaterki rozkładamy warstwowo:
- wędzony indyk/kurczak
- białka
- żółtka
- połowa sosu
- dymka
- ser żółty
- połowa sosu
- rzodkiewki
- kiełki słonecznika