Meksykańska potrawka z kurczakiem i warzywami
Ostatnio lubię przygotowywać sobie to danie na obiad. Mięso zwykle kroję i doprawiam wieczorem i odkładam do lodówki, więc następnego dnia przy przygotowaniu obiadu pozostaje mi jedynie pokrojenie cebuli, papryki i cukinii.
Korzystam również z dostępnych mini puszek kukurydzy i fasolki. Dla mnie to świetna opcja, bo składników nie jest za dużo, nie dominują więc w potrawie, a wzbogacają całość swoją obecnością.
Potrawka z kurczakiem a’la meksykańska to danie, które robi się szybko i bardzo fajnie smakuje. U mnie najczęściej pojawia się w towarzystwie ryżu, ale można też podać je razem z bagietką.
To propozycja na sycący obiad dla 3 osób.
- 300-400 g polędwiczek z kurczaka
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 puszka krojonych pomidorów z czosnkiem
- 1 mini puszka kukurydzy (70 g)
- 1 mini puszka czerwonej fasolki (70 g)
- 1 cebula
- 30 g żółtego sera/cheddar lub parmezan
- papryka mielona słodka i ostra
- oregano/zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- olej
- ryż
Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Skrapiamy 1 łyżeczką oleju, mieszamy.
Cukinię kroimy na półplasterki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy, często mieszając, aż warzywa nieco się zeszklą
Składniki zgarniamy na bok patelni, a w puste miejsce dodajemy mięso kurczaka. Smażymy, do czasu aż kurczak straci różowy kolor. Następnie dodajemy cukinię. Całość oprószamy oregano i/lub ziołami prowansalskimi, smażymy jeszcze chwilę (u mnie króciutko, około 2 minuty, bo lubię gdy cukinia pozostaje twarda). Następnie dodajemy pomidory z puszki, osączoną z zalewy kukurydzę oraz (opłukaną wcześniej) czerwoną fasolkę. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości składników. Pod koniec pokrywkę zdejmujemy i gotujemy jeszcze chwilę, bez przykrycia.
Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane tartym serem.
lubię takie dania