Meksykańska potrawka z kurczakiem i warzywami

Ostatnio lubię przygotowywać sobie to danie na obiad. Mięso zwykle kroję i doprawiam wieczorem i odkładam do lodówki, więc następnego dnia przy przygotowaniu obiadu pozostaje mi jedynie pokrojenie cebuli, papryki i cukinii.

Korzystam również z dostępnych mini puszek kukurydzy i fasolki. Dla mnie to świetna opcja, bo składników nie jest za dużo, nie dominują więc w potrawie, a wzbogacają całość swoją obecnością.

Potrawka z kurczakiem a’la meksykańska to danie, które robi się szybko i bardzo fajnie smakuje. U mnie najczęściej pojawia się w towarzystwie ryżu, ale można też podać je razem z bagietką.

To propozycja na sycący obiad dla 3 osób.

  • 300-400 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 1 puszka krojonych pomidorów z czosnkiem
  • 1 mini puszka kukurydzy (70 g)
  • 1 mini puszka czerwonej fasolki (70 g)
  • 1 cebula
  • 30 g żółtego sera/cheddar lub parmezan
  • papryka mielona słodka i ostra
  • oregano/zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • olej
  • ryż

Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem oraz papryką słodką i ostrą. Skrapiamy 1 łyżeczką oleju, mieszamy.

Cukinię kroimy na półplasterki. Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w średniej wielkości kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy cebulę. Po chwili dodajemy pokrojoną paprykę. Smażymy, często mieszając, aż warzywa nieco się zeszklą

Składniki zgarniamy na bok patelni, a w puste miejsce dodajemy mięso kurczaka. Smażymy, do czasu aż kurczak straci różowy kolor. Następnie dodajemy cukinię. Całość oprószamy oregano i/lub ziołami prowansalskimi, smażymy jeszcze chwilę (u mnie króciutko, około 2 minuty, bo lubię gdy cukinia pozostaje twarda). Następnie dodajemy pomidory z puszki, osączoną z zalewy kukurydzę oraz (opłukaną wcześniej) czerwoną fasolkę. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, do miękkości składników. Pod koniec pokrywkę zdejmujemy i gotujemy jeszcze chwilę, bez przykrycia.

Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane tartym serem.