Kurczak w śmietanowym sosie ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
Mięso z sosem śmietanowym i szpinakiem to niewątpliwie jedno z naszych ulubionych połączeń. Nie ważne czy to polędwiczki z kurczaka, piersi indyka czy polędwiczka wieprzowa. Mięso w takim połączeniu zawsze bardzo nam smakuje.
Tym razem obiad przygotowałam wykorzystując polędwiczki z kurczaka, a do sosu dołożyłam aromatyczne suszone pomidory, które bardzo dobrze łączą się ze szpinakiem.
Jako dodatek wybrałam makaron tagliatelle, ale inne dodatki w postaci ryżu czy ziemniaków też się sprawdzą.
na 3-4 porcje:
- 400 g polędwiczek z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 50-60 g suszonych pomidorów
- 250 ml śmietanki 30%
- 200 ml bulionu
- 60-100 g świeżego szpinaku
- mielona papryka słodka i ostra
- granulowany czosnek
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
Czosnek kroimy na plasterki.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Oczyszczone mięso doprawiamy mieloną papryką słodką i ostrą, granulowanym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1 łyżką oleju, dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 20 minut, do zamarynowania.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, obsmażamy mięso ze wszystkich stron. Pod koniec mięso zgarniamy na bok patelni (ja dodatkowo zmniejszam nieco moc palnika), w puste miejsce dodajemy posiekany czosnek oraz suszone pomidory. Chwilę smażymy, często mieszając, pilnując by czosnek się nie przypalił. Następnie wlewamy bulion oraz słodką śmietankę. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut, do zgęstnienia. Do sosu dokładamy liście szpinaku, podgrzewamy aż szpinak „zwiędnie”. W razie potrzeby doprawiamy sos pieprzem, papryką lub czosnkiem granulowanym.