Placuszki gryczane z wędzonym twarogiem i ogórkiem kiszonym
Dziś na blogu bardzo fajna propozycja na wytrawne placuszki. Placuszki przygotowałam na mące gryczanej. Jeśli zdecydujecie się na ich przygotowanie, gorąco Was namawiam byście nie rezygnowali z dodatku wędzonego twarogu i kiszonego ogórka – dzięki nim placuszki nie są zbyt suche, ani nudne. Ewentualnie zastąpcie twaróg wędzony tym zwykłym, też powinno być ok.
To pyszna i zdrowa propozycja na śniadanie, choć może mało atrakcyjna wizualnie.
Ku mojej uciesze, smakowały nawet mojemu Synkowi, który przede wszystkim lubi jednak słodkie placuszki 😉
- 1 szkl. mąki gryczanej
- 3/4 szkl. mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- pieprz do smaku
- olej
Dodatkowo:
- 1/2 op. wędzonego twarogu
- 2-3 kiszone ogórki
Jajko wybijamy do garnka, wlewamy mleko, mieszamy rózgą. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i pieprz. Miksujemy, aż do otrzymania ciasta jak na naleśniki.
Ciasto odstawiamy na około 15 minut. Po tym czasie smażymy (na minimalnej ilości oleju lub beztłuszczowo) placuszki, z obu stron do przyrumienienia.
Na placuszkach rozkładamy pokruszony wędzony twaróg, oraz plasterek kiszonego ogórka.