Stromboli
Stromboli to kolejna wariacja na temat pizzy. Przygotowujemy drożdżowe ciasto z dodatkami, zwijamy je w roladę, a po upieczeniu kroimy na plasterki.
Inna forma podania, ale smak bardzo zbliżony, dzięki czemu powinna zasmakować wszystkim miłośnikom pizzy. Tym co mnie tutaj zaskoczyło, był fakt, że takie kawałki smakowały mi i na ciepło i na zimno (a o pizzy zdecydowanie nie mogę tego powiedzieć).
Stromboli lepiej kroić po krótkim przestudzeniu – wówczas nie odkształca się i zdecydowanie lepiej „trzyma formę”.
Do środka można dać ulubione dodatki, również kolejność ich wykładania jest dowolna.
Ciasto:
- 500 g mąki pszennej (ja użyłam typ 00, ale nada się też 550 czy 450)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 jajko
- około 300 ml ciepłej wody
- 7 g suchych drożdży
Dodatki:
- 2 piersi kurczaka
- przyprawa kebab/gyros
- 150-200 g szynki
- 2 płaty papryki konserwowej (bez skóry)
- 4-5 ogórków konserwowych
- około 350 g pieczarek
- 300 g tartej mozzarelli
- ketchup
- bazylia, oregano
- tarty parmezan
- 1 jajko
Do dużej miski przesiewamy mąkę z solą i cukrem. Dodajemy rozmącone jajko oraz drożdże rozmieszane w ciepłej wodzie. Mieszamy, a następnie wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy przykryte ściereczką na około godzinę, do wyrośnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy dodatki.
Mięso kroimy w małą kostkę. Oprószamy przyprawą do gyrosa. Obsmażamy na rozgrzanej patelni. Odstawiamy na bok do przestudzenia.
Pieczarki kroimy na półplasterki. Obsmażamy na patelni do zrumienienia. Pod koniec oprószamy solą oraz pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia.
Paprykę kroimy w kostkę, ogórki na plasterki.
Szynkę kroimy na paseczki.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdej z nich nadajemy prostokątny kształt – około 27x37cm (proponuję wałkować na leciutko oprószonym mąką papierze do pieczenia. Ewentualnie można rozwałkować ciasto na blacie, a przenieść je później na papier – ułatwi to zwijanie i przeniesienie gotowej rolady na blaszkę).
Rozprowadzamy niewielką ilość ketchupu, zostawiając około 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony. Oprószamy niewielką ilością suszonej bazylii i oregano. Wzdłuż jednego boku rozprowadzamy połowę szynki, następnie dajemy połowę papryki, połowę pieczarek, połowę kurczaka oraz połowę ogórków. Całość posypujemy połową tartej mozzarelli. Zwijamy w roladę (pomagamy sobie papierem do pieczenia). Układamy na dużej blaszce łączeniem do dołu. W ten sam sposób przygotowujemy drugą roladę.
Roladę przed pieczeniem smarujemy rozmąconym jajkiem. Oprószamy po wierzchu suszoną bazylią i oregano. Posypujemy niewielką ilością tartego parmezanu.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 35-40 minut.
Lekko studzimy przed krojeniem.
I robiona kolejny raz. Dodatki te same 🙂
Banalnie proste – dopiero jak się przeczyta przepis 🙂 – kradnę na stałe do domu
bardzo smaczne ,szybkie i proste ,,dziękuję za przepis
a ja dziękuję, że zechciała Pani wrócić, by podzielić się opinią <3
Czy można użyć gotowego ciasta do pizzy ?
Nie próbowałam. Z przepisu wychodzą 2 rolady, więc gdyby użyć jednego opakowania gotowca, na pewno należy zmniejszyć ilość dodatków 😉
Czy można ciasto zrobić na świeży drożdżach?
Myślę, że tak.
Czy te ciasto można kilka godzin wcześniej przygotować i schować do lodówki?
Z tym konkretnie ciastem nie próbowałam, ale wiele razy robiłam tak z innymi, więc zakładam, że tutaj też nie powinno być problemu. Należy jednak pamiętać, by wyjąć ciasto z lodówki odpowiednio wcześniej, by zdążyło nieco się ogrzać/nabrać temperatury pokojowej.
A to wcześniej musi urosnąć i dopiero można schować czy zaraz po wyrobieniu?
Ja bym odstawiła do wyrośnięcia a potem można odstawić do lodówki, nawet na całą noc, a następnego dnia ogrzać do temperatury pokojowej i dalej pracować z ciastem. Przynajmniej tak robiłam do tej pory, gdy chciałam sobie ciasto przygotować wcześniej.
Co do wyrastania ciasta w lodówce (czyli odstawienia go tam zaraz po wyrobieniu) nie przetestowałam tego, dlatego nie mogę z całą pewnością doradzić w tej kwestii.