Sałatka ryżowa z kurczakiem

Przepyszna sałatka na bazie ryżu i kurczaka z ananasem, papryką i kukurydzą. Choć „sprzedaję” ją Wam jako świąteczną, tak naprawdę możecie robić ją przez cały rok, bo składniki, jak widzicie, są bardzo uniwersalne.

Podaję ją jako jedną z propozycji na sałatkę świąteczną czy sylwestrową. Wychodzi jej całkiem sporo i jest przepyszna. Idealna, by poczęstować nią gości – z pewnością wszystkim zasmakuje 🙂

Moje chłopaki bardzo ją chwaliły. Zwłaszcza zadziwił mnie Młody, który początkowo nie chciał nawet spróbować, a potem chodził po dokładkę i mruczał, że pycha 😉

  • 1 szkl. ryżu
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasów
  • przyprawy do kurczaka: mielona papryka, imbir, pieprz cayenne, sól, pieprz
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • zioła prowansalskie
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Odstawiamy do przestudzenia.

Oczyszczone mięso kroimy w drobną kostkę lub na cienkie paseczki. Doprawiamy mieloną papryką słodką, szczyptą mielonego imbiru, szczyptą pieprzu cayenne oraz solą i pieprzem. Skrapiamy łyżką oleju, mieszamy. Odstawiamy na około 20 minut do zamarynowania po czym smażymy na patelni.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Ananasa osączamy (polecam również osuszyć go na ręczniku papierowym lub po pokrojeniu pozostawić na sicie do odcieknięcia – sałatka nie podejdzie sokiem i nie będzie taka „mokra”). Kroimy w kostkę.

Pozbawioną gniazda nasiennego paprykę kroimy w kostkę.

Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Odstawiamy w chłodne miejsce. Przed podaniem dekorujemy posiekaną natką.