Ciasteczka kokardki
Przepyszne kruche ciasteczka na wyjątkowe okazje, lub bez okazji. Ich niewątpliwą zaletą, oprócz smaku, jest też ciekawy wygląd.
Do przygotowania takich ciasteczkowych kokardek, nie będzie Ci potrzebna żadna specjalna foremka. Wystarczy najzwyklejsza okrągła lub nawet szklanka. Do tego nóż i odrobina chęci i cierpliwości 😉
Przygotowanie pierwszych kilku ciasteczek zajmuje najwięcej czasu, potem człowiek jedzie jak maszyna 😉
Ciasteczka kokardki przygotowywałam w zeszłym roku, niestety nie pamiętam już czy robiłam je z połowy czy z całej porcji.
- 400 g mąki tortowej
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru + do oprószenia upieczonych ciastek
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 op. cukru wanilinowego
- 1 łyżka kwaśnej śmietany – opcjonalnie
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodajemy starte na tarce zimne masło. Składniki siekamy nożem. Żółtka łączymy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Łączymy z mąką i masłem. W razie potrzeby dodajemy kwaśną śmietanę. Składniki zagniatamy.
Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Schłodzone ciasto partiami wałkujemy (pozostałe trzymamy w lodówce). Za pomocą foremki lub szklanki wycinamy kółka. Każde z nich nacinamy tak, jak jest to przedstawione na zdjęciu.
Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut – do lekkiego zezłocenia.
Studzimy na kratce.
Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem.
Wyglądają świetnie. W tym roku pierwszy raz takie zrobimy 🙂 dzięki