Sałatka makaronowa z szynką i selerem

Sałatka z makaronem chow main to zdrowsza alternatywa dla sałatki z zupek chińskich. Makaron ma dosyć podobny smak, a unikamy niechcianych, niepotrzebnych składników zawartych w tym z zupek. Idealnie sprawdzi się też makaron Mie.

Sałatka jest bardzo szybka do przygotowania.

Makaron robi się błyskawicznie, wystarczy zalać go gorącą wodą i moczyć kilka minut (wg wskazówek na opakowaniu). Seler konserwowy warto odcisnąć i z lekka posiekać, ale to również zajmuje chwilę. Podobnie, jak pokrojenie szynki czy ananasa. Ten ostatni można nawet kupić w kostce, będzie jeszcze szybciej, choć ja osobiście wolę mniejsze kawałki i kroję sama 😉

W przygotowaniu tego typu sałatek nigdy nie pomijam kroku z dokładnym osuszeniem ananasa i mocnym odciśnięciem selera. Zajmuje to kilka minut, a dzięki temu sałatka nie jest taka „podmoknięta”.

To co, kto robi taką błyskawiczną sałatkę makaronową z szynką i selerem?

  • 250 g makaronu chow main lub Mie*
  • 150 g szynki konserwowej
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1 puszka ananasa
  • 1 słoiczek selera konserwowego
  • szczypiorek

Sos:

  • 2-3 łyżki majonezu kieleckiego
  • 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu (u mnie to moczenie przez około 4 minuty w gorącej, lekko osolonej wodzie). Odcedzamy.

Szynkę kroimy w kostkę.

Seler konserwowy osączamy z zalewy i dokładnie odciskamy. Następnie z grubsza siekamy.

Ananasa osączamy z zalewy, osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy. Łączymy w misce z pozostałymi składnikami.

Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Polewamy składniki sałatki.

Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.


*link afiliacyjny