Sałatka makaronowa z szynką i selerem
Sałatka z makaronem chow main to zdrowsza alternatywa dla sałatki z zupek chińskich. Makaron ma dosyć podobny smak, a unikamy niechcianych, niepotrzebnych składników zawartych w tym z zupek. Idealnie sprawdzi się też makaron Mie.
Sałatka jest bardzo szybka do przygotowania.
Makaron robi się błyskawicznie, wystarczy zalać go gorącą wodą i moczyć kilka minut (wg wskazówek na opakowaniu). Seler konserwowy warto odcisnąć i z lekka posiekać, ale to również zajmuje chwilę. Podobnie, jak pokrojenie szynki czy ananasa. Ten ostatni można nawet kupić w kostce, będzie jeszcze szybciej, choć ja osobiście wolę mniejsze kawałki i kroję sama 😉
W przygotowaniu tego typu sałatek nigdy nie pomijam kroku z dokładnym osuszeniem ananasa i mocnym odciśnięciem selera. Zajmuje to kilka minut, a dzięki temu sałatka nie jest taka „podmoknięta”.
To co, kto robi taką błyskawiczną sałatkę makaronową z szynką i selerem?
- 250 g makaronu chow main lub Mie*
- 150 g szynki konserwowej
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1 puszka ananasa
- 1 słoiczek selera konserwowego
- szczypiorek
Sos:
- 2-3 łyżki majonezu kieleckiego
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją zawartą na opakowaniu (u mnie to moczenie przez około 4 minuty w gorącej, lekko osolonej wodzie). Odcedzamy.
Szynkę kroimy w kostkę.
Seler konserwowy osączamy z zalewy i dokładnie odciskamy. Następnie z grubsza siekamy.
Ananasa osączamy z zalewy, osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy w kostkę.
Kukurydzę osączamy z zalewy. Łączymy w misce z pozostałymi składnikami.
Majonez mieszamy ze śmietaną. Doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Polewamy składniki sałatki.
Podajemy posypane posiekanym szczypiorkiem.
*link afiliacyjny
Mniam, lubię taka sałatkę 🙂
Pyszna sałatka. Ja robię podobną tylko, że warstwowo z selerem na spodzie. 🙂