Szybkie rogaliki twarogowe

Ekspresowe, twarogowe rogaliki, które od dawna kusiły mnie z blogów gotuj z cukiereczkiem czy arabeska waniliowa. Wreszcie je zrobiłam i …. żałuję, że tak późno. Wyszły przepyszne!

To niesamowite, że coś tak dobrego, można zrobić tak szybko, w tak prosty sposób. Przygotowanie ciasta zajmuje dosłownie kilka minut, kolejne minuty to „ukulanie” rogalików + jakieś 20 minut pieczenia.

Jest to fajna propozycja na małe słodkie przyjemności.

Ja wzorem oryginału część rogalików ozdobiłam lukrem po całości, a na części zrobiłam gęstszym lukrem esy-floresy. Dla mnie osobiście druga wersja wyszła lepsza, bo mniej słodka. Mogłabym nawet jeść je całkowicie bez lukru.

  • 250 g półtłustego twarogu (u mnie klinek Piątnica)
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 125 ml oleju

Lukier:

  • 2 łyżki mleka
  • 10-14 łyżek cukru pudru

Twaróg trzykrotnie przepuszczamy przez praskę. Dodajemy do niego oba cukry oraz 1 jajko, mieszamy łyżką do połączenia. Następnie wlewamy olej, ponownie mieszamy do połączenia. Do tak przygotowanego twarogu przesiewamy mąkę z solą oraz proszkiem do pieczenia. Składniki zagniatamy, do uzyskania gładkiego ciasta.

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, każdą z nich wałkujemy na blacie lub stolnicy na duży, okrągły placek. Dzielimy go za pomocą noża lub radełka na 12 części/trójkątów. Zaczynając od szerszej podstawy, zwijamy dosyć ściśle rogaliki.

Gotowe rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia, zachowując odstępy.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 17-20 minut (do lekkiego zarumienienia).


Przestudzone rogaliki dekorujemy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem.

LUKIER: Do garnuszka wlewamy mleko i przesiewamy około 10 łyżek cukru pudru. Ucieramy drewnianą pałką, do połączenia. W zależności od potrzeby, jeśli chcemy uzyskać gęstszy lukier, dodajemy stopniowo więcej cukru.