Sałatka z kukurydzą, fasolą i kurczakiem
Szybka i smaczna sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą. Pełna smaku, kolorów i faktur. Niezwykle sycąca.
Najlepiej smakuje w tym samym dniu po przygotowaniu, kiedy sałata lodowa jest najbardziej chrupiąca, ale ja zajadam się nią również następnego dnia. Sałatka ta pełni u mnie rolę sałatki do pracy, ale sprawdzi się o każdej porze i na każdą okazję.
- 1 główka sałaty lodowej
- 300 g polędwiczek z kurczaka
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 mała puszka kukurydzy (70-90 g)
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka konserwowa
- kilka pomidorków koktajlowych
- przyprawa do gyrosa
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka cukru pudru
- 1-2 łyżki octu z czerwonego wina
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
Polędwiczki kroimy na mniejsze paseczki. Oprószamy przyprawą do gyrosa. Obsmażamy na rozgrzanej na patelni minimalnej ilości oleju. Studzimy.
Sałatę lodową dzielimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w dużej misce.
Fasolę osączamy z zalewy, przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Pomidorki kroimy na pół lub na ćwiartki.
Czerwoną cebulę kroimy w piórka. Oprószamy cukrem pudrem i odstawiamy na około 10 minut. Po tym czasie wlewamy ocet winny, znów odstawiamy na kilka minut. Odcedzamy.
Paprykę konserwową osączamy z zalewy, kroimy na mniejsze kawałki.
Majonez łączymy z ketchupem. Doprawiam do smaku ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem.
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Polewamy przygotowanym sosem.