Warstwowa sałatka z wędzonym łososiem
Różnego rodzaju sałatki to nieodłączny element naszego domowego menu. Osobiście lubię chyba wszystkie – i te typowo warzywne, lekkie i zdrowe, i składające się z produktów z puszki, i te ryżowe, i makaronowe. Nie ważne czy jest to sałatka warstwowa czy nie, o ile nie ma w swym składzie selera naciowego, z pewnością będzie mi smakowała 😉
Tym razem zrobiłam szybką sałatkę warstwową na bazie ryżu, wędzonego łososia, pora, jajek i kukurydzy.
Porcja na niewielką salaterkę.
- 100 g ryżu
- 125-175 g wędzonego na gorąco łososia
- 1 por
- 3 jajka
- 70 g kukurydzy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka octu winnego
- 1/2 łyżeczki cukru pudru
- zioła prowansalskie
- sól,pieprz
- szczypiorek/dymka
Jajka gotujemy na twardo. Po obraniu i przestudzeniu kroimy w kostkę.
Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wg czasu zamieszczonego na opakowaniu. Odcedzamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Majonez łączymy z kwaśną śmietaną oraz octem winnym. Doprawiamy do smaku ziołami prowansalskimi (najlepiej z młynka), cukrem oraz solą i pieprzem. Mieszamy.
Pora kroimy na półplasterki.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Na dnie szklanej salaterki układamy warstwowo:
- ryż
- dwie łyżki sosu
- podzielony na mniejsze kawałki wędzony łosoś
- por
- jajka
- reszta sosu
- kukurydza
- szczypiorek
Z chęcią spróbuję. Akurat brakuje mi pomysłów na łososia
Pyszna, dietetyczna i szubko mozna ja przygotować. Taki posiłek last minute:)))
Dodaję tego bloga do ulubionych 🙂 Chociaż szukam pomysłu na wykorzystanie jabłek – ponieważ mam ich pod dostatkiem – tak żeby dziecko zjadło. Ciasto z jabłkami – tak średnio, weki – nie chce mi się robić. Jedynie co, to crumble, ale od tego rosną 4 litery 🙂
Jest mi bardzo miło 🙂
Proponuję naleśniki z jabłkami lub racuchy:) My lubimy obiady na słodko, więc czasami takie robię i smakują i małym i dużym 😉