Sałatka brokułowa z jabłkami i rodzynkami

Smaczna i niezwykle sycąca sałatka na bazie brokułu. Dodatek rodzynek nadaje całości słodkiego charakteru.

Sałatka z brokułami i jabłkami jest szybka do przygotowania i zdrowa.

U nas pełniła rolę sałatki kolacyjnej, ale świetnie sprawdzi się również jako sałatka do pracy czy nawet na imprezowy stół.

  • 1 i 1/2 główki brokułu
  • 1 jabłko
  • 1 czerwona cebula
  • około 1/4 szklanki rodzynek
  • garść słonecznika
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sos:

  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1-2 łyżki majonezu kieleckiego
  • 1 łyżka octu cytrynowego
  • cukier do smaku
  • sól, pieprz

Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy na osolony i osłodzony wrzątek i gotujemy na półtwardo (przez około 5-7 minut). Odcedzamy. Po przestudzeniu dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki.

Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę.

Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłko kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ciemniało.

Rodzynki zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 2-3 minuty i odcedzamy.

Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.

Majonez łączymy z kwaśną śmietaną, octem cytrynowym (lub sokiem z cytryny). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Sosem polewamy składniki sałatki.