Sałatka brokułowa z jabłkami i rodzynkami
Smaczna i niezwykle sycąca sałatka na bazie brokułu. Dodatek rodzynek nadaje całości słodkiego charakteru.
Sałatka z brokułami i jabłkami jest szybka do przygotowania i zdrowa.
U nas pełniła rolę sałatki kolacyjnej, ale świetnie sprawdzi się również jako sałatka do pracy czy nawet na imprezowy stół.
- 1 i 1/2 główki brokułu
- 1 jabłko
- 1 czerwona cebula
- około 1/4 szklanki rodzynek
- garść słonecznika
- 1 łyżka soku z cytryny
Sos:
- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 1-2 łyżki majonezu kieleckiego
- 1 łyżka octu cytrynowego
- cukier do smaku
- sól, pieprz
Brokuł dzielimy na różyczki. Wrzucamy na osolony i osłodzony wrzątek i gotujemy na półtwardo (przez około 5-7 minut). Odcedzamy. Po przestudzeniu dzielimy na jeszcze mniejsze kawałki.
Czerwoną cebulę kroimy w drobną kostkę.
Obrane i pozbawione gniazda nasiennego jabłko kroimy w kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ciemniało.
Rodzynki zalewamy wrzącą wodą, odstawiamy na 2-3 minuty i odcedzamy.
Ziarna słonecznika prażymy na rozgrzanej, suchej patelni.
Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce.
Majonez łączymy z kwaśną śmietaną, octem cytrynowym (lub sokiem z cytryny). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru. Sosem polewamy składniki sałatki.