Sałatka z rukoli z gruszką i camembertem
Nie wszyscy lubią dodatki owoców w wytrawnych daniach czy sałatkach. Ja lubię i na szczęście mój mąż również. Mogę więc co jakiś czas śmiało takie przygotowywać, z pewnością, że będą smakować.
W dzisiejszej sałatce mamy aż dwa owoce – gruszkę i winogrona. Całość smakuje wyśmienicie. Zapomniałam jedynie o orzechach 😉 A z nimi sałatka smakuje jeszcze lepiej.
- 2-3 garście rukoli
- garść miksu sałat
- 1 gruszka np konferencja
- 200 g różowych winogron
- 1 op. sera camembert
- kilka orzechów włoskich
Sos:
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju/oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Gruszkę obieramy, kroimy w słupki.
Ser camembert kroimy na trójkąty (u mnie 16).
Winogrona myjemy, kroimy na pół.
Składniki na sos umieszczamy w słoiczku z wieczkiem. Dokładnie potrząsamy aż do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji.
Na półmisku rozkładamy rukolę. Dajemy ser camembert, gruszkę oraz winogrona. Całość polewamy przygotowanym sosem. Posypujemy orzechami. Podajemy.
Nie jadłam jeszcze nigdy rukoli z gruszką. Ciekawe połączenie, z chęcią spróbuję.
Pyszna jest
jak ona pysznie wygląda
Świetna lekka sałatka. Wyobrażam sobie smak i na pewno wypróbuję. 🙂