Sałatka z rukoli z gruszką i camembertem

Nie wszyscy lubią dodatki owoców w wytrawnych daniach czy sałatkach. Ja lubię i na szczęście mój mąż również. Mogę więc co jakiś czas śmiało takie przygotowywać, z pewnością, że będą smakować.

W dzisiejszej sałatce mamy aż dwa owoce – gruszkę i winogrona. Całość smakuje wyśmienicie. Zapomniałam jedynie o orzechach 😉 A z nimi sałatka smakuje jeszcze lepiej.

  • 2-3 garście rukoli
  • garść miksu sałat
  • 1 gruszka np konferencja
  • 200 g różowych winogron
  • 1 op. sera camembert
  • kilka orzechów włoskich

Sos:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Gruszkę obieramy, kroimy w słupki.

Ser camembert kroimy na trójkąty (u mnie 16).

Winogrona myjemy, kroimy na pół.

Składniki na sos umieszczamy w słoiczku z wieczkiem. Dokładnie potrząsamy aż do uzyskania sosu o gładkiej konsystencji.

Na półmisku rozkładamy rukolę. Dajemy ser camembert, gruszkę oraz winogrona. Całość polewamy przygotowanym sosem. Posypujemy orzechami. Podajemy.