Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Gdy słyszę: „sałatka z tuńczykiem” od razu na myśl przychodzi mi właśnie ta sałatka ryżowa. Dlaczego? Bo to jedna z pierwszych sałatek jakie samodzielnie przygotowywałam i jedna z tych, które dawno temu robiłam najczęściej. I fajne jest to, że ostatnio po dość długim czasie zrobiłam ją ponownie i ona wciąż bardzo mi smakuje.

Choć bardzo lubię majonez kielecki, w przypadku tej sałatki dużo bardziej pasuje mi np Hellmans Babuni. Lubię też, gdy jest dużo ogórków konserwowych, dlatego nie podaję tutaj dokładnej ilości. Ty dodaj tyle, ile lubisz. Podobnie jak wybierz swój ulubiony majonez.

  • 200 g ryżu
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 5 jajek
  • ogórki konserwowe, ile lubisz
  • majonez
  • sól, pieprz do smaku

Ryż gotujemy w osolonym wrzątku wg wskazówek zamieszczonych na opakowaniu.

Jajka gotujemy na twardo. Kroimy w kostkę.

Kukurydzę osączamy z zalewy.

Tuńczyka osączamy z zalewy, lekko rozdrabniamy.

Ogórki konserwowe kroimy w drobną kostkę.

Wszystkie składniki umieszczamy w dużej misce. Dodajemy majonez (u mnie 2-3 łyżki). Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.