Kotlety drobiowe w cieście ziołowym

W kuchni nie lubimy nudy i powtarzających się zbyt często dań. Oczywiście mamy i te ulubione, do których wracamy z przyjemnością, ale przede wszystkim lubimy próbować nowych smaków.

Często jednak jest tak, że mamy w domu np tylko pierś z kurczaka i nic więcej…. Co więc zrobić, aby bez konieczności wychodzenia na zakupy nie wyszły z tego tradycyjne kotlety panierowane w bułce tartej? Wystarczy mała zmiana, a już wychodzi „coś nowego”.

Spróbujcie piersi kurczaka/indyka w cieście ziołowym. Palce lizać!

  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej*
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

Jajka mieszamy z mąką za pomocą rózgi kuchennej. Dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, tymianek oraz majeranek. Mieszamy.

Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso dzielimy na mniejsze porcje. Mieszamy z przygotowanym „ciastem”. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (warto nie pomijać tego kroku).

Smażymy z obu stron na złoto na rozgrzanym na patelni oleju.

Uwagi: * Z tego przepisu korzystałam kilkukrotnie i często ilość mąki musiałam dostosowywać do wielkości jajek – czasami na 2 jajka wystarczały 3-4 łyżki mąki, czasem musiałam dodać jej nieco więcej. Konsystencja ciasta powinna być ciut rzadsza niż gęstej śmietany. Nie powinno zbyt mocno spływać z kawałków mięsa, tylko ładnie je pokryć, ale uwaga, ciasto jeszcze nieco zmienia konsystencję po schłodzeniu, nie może więc być zbyt gęste na starcie.

Tymianek warto sobie rozetrzeć w dłoniach lub moździerzu.

Inspiracja: przy stole