Krem do tortu – z białą czekoladą
Szybki i pyszny śmietanowy krem do tortu. Dosyć słodki dzięki dodatkowi białej czekolady, idealny dla fanów jej smaku. Świetnie komponuje się z owocami np malinami, które nieco tę słodycz przełamują.
Ja wykorzystałam go jako przełożenie niedużego tortu dla mojego Synka. Pod masą cukrową znalazł się tynk maślany z mlekiem w proszku.
Syn zażyczył sobie dekorację w stylu Minecraft, więc lekko nie było 😉 To zdecydowanie nie jest tort, z którego jestem dumna (proporcje figurki nieco zachwiane, ale robiłam ją tuż po przyjeździe z urlopu), ale najważniejsze, że Młody był zadowolony 🙂
Kremu wystarczy na dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 20 cm oraz pokrycie wierzchu lub dwukrotne przełożenie tortu o średnicy 24cm
- 1 i 1/2 szkl. śmietanki 36%
- 250 g białej czekolady
- 70 g masła
Śmietankę podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. Od razu dodajemy pokrojone na kawałki masło oraz posiekaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minutki, a następnie mieszamy, aż do połączenia. Studzimy do temperatury pokojowej, po czym odstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Schłodzoną masę miksujemy na gęsty krem.
Nie jadłam chyba jeszcze tortu z takim kremem. mamie musze podsunąć ten pomysł
Mniam, aż ślinka cieknie, Wygląda przepysznie!