Sałatka z kurczakiem i camembertem

Nie zrażajcie się długą listą składników, tak naprawdę połowa z nich to przyprawy do mięsa 😉 A sałatka jest bardzo prosta i bardzo szybka w przygotowaniu. Składa się z sałaty lodowej, szpinaku oraz kurczaka i sera camembert, a wszystko skropione jest dressingiem miodowo-musztardowym.

Ser przed dodaniem do sałatki podgrzewa się na średnio rozgrzanej patelni, co daje bardzo fajny efekt, zarówno wizualny (ser się z lekka topi). jak i smakowy. Na drugim planie mamy też suszoną żurawinę oraz nerkowce, które stanowią smakowity dodatek, ale nie są składnikiem obowiązkowym.

Jest pysznie!

Polecam na imprezowy stół, czy na posiłek bez okazji np kolację. To porcja pyszności, w której zdecydowanie można się rozsmakować.

  • 1 główka sałaty lodowej
  • 80 g świeżego szpinaku baby
  • 400 g polędwiczek z kurczaka
  • 1 – 1,5 op. sera camembert
  • garść suszonej żurawiny
  • garść nerkowców
  • 2 łyżki ziaren sezamu
  • 1 lekko kopiasta łyżeczka mielonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oleju

Dressing:

  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Oczyszczone polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki.

Przyprawy mieszamy ze sobą w małej miseczce. Oprószamy nimi mięso. Skrapiamy 1-2 łyżkami oleju i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut w chłodne miejsce, po czym smażymy na rozgrzanej na patelni 1 łyżce oleju. Pod koniec smażenia posypujemy ziarnami sezamu, mieszamy. Zdejmujemy z patelni.

Ser camembert kroimy na trójkąty. Podgrzewamy je partiami na suchej, średnio rozgrzanej patelni (przekrojoną stroną). Gdy ser zacznie się lekko topić, przewracamy go na drugą stronę, a po chwili zdejmujemy z patelni.

W małym słoiczku z wieczkiem umieszczamy miód, musztardę, olej oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Potrząsamy słoiczkiem tak długo, aż otrzymamy gładki sos.

Sałatę lodową dzielimy na mniejsze części. Mieszamy w misce ze szpinakiem. Dodajemy kurczaka, ser camembert oraz żurawinę i nerkowce. Przed podaniem polewamy przygotowanym sosem.