Sałatka z jajkami, szynką i pomidorem

Kilka prostych składników, a efekt smakowy po prostu przepyszny.

Składniki do tej sałatki każdy znajdzie w swojej kuchni. Powiedziałabym, że to nawet takie typowo kanapkowe połączenie 😉 Zamiast więc robić kanapki z sałatą, szynką, jajkiem i pomidorem, przygotujcie sobie z tych produktów sałatkę kolacyjną. A jeśli chcecie, podajcie do niej tę kromkę chleba czy bagietki, będzie jeszcze bardziej sycąco.

Sałatka jest przedobra. Mówię Wam! Polecam Wam taką sałatkę na kolację, zwłaszcza latem, kiedy to smak pomidorków jest najlepszy.

Cały półmisek ma 921 kcal i jest to porcja na 2 osoby.


Zobacz też przepis na inną sałatkę śniadaniową z jajkiem, szynką i serem.

  • sałata strzępiasta
  • 4 jajka
  • 50-70 g szynki konserwowej
  • 200 g pomidorków koktajlowych

Sos:

  • 1 łyżka majonezu kieleckiego
  • 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • około 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo. Po przestudzeniu obieramy je i kroimy na ćwiartki.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Szynkę kroimy w kostkę.

Majonez łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.

Na dnie miski lub półmiska rozkładamy porwane na mniejsze części liście sałaty. Skrapiamy je łyżką sosu. Następnie rozkładamy pokrojone jajka, szynkę i pomidorki. Całość polewamy resztą sosu.