Zupa krem z pieczonych pomidorów z suszonymi pomidorami
Uwielbiam zupy-krem <3 Jeśli wejdziesz w zakładkę „zupy” na moim blogu, możesz nawet pomyśleć, że jadam tylko takie 😉 Ale nie. Tradycyjne zupy, jakie jada się w każdym domu też lubię, ale to właśnie kremy zachwycają mnie najmocniej i wydają się takie niebanalne. I cieszę się ogromnie, że zaraziłam tą miłością do zup-kremów również moje dziecko.
Przepis na krem z pieczonych pomidorów zobaczyłam już dawno temu, na blogu u Magdaleny, dość szybko ją zrobiłam, a potem znowu i znowu. Chociaż raz do roku muszę ją przygotować. Szczególnie dobrze smakuje właśnie w okresie letnim, z cudnie dojrzałych pomidorów.
Zupa-krem z pieczonych pomidorów to chyba jedna z moich ulubionych zup. Jest pyszna! Idealnie kremowa, wręcz aksamitna. O głębokim smaku pomidorów i pięknym kolorze. Zakochałam się w niej od pierwszego skosztowania. Dawno już żadna zupa nie zachwyciła mnie tak mocno. Na dowód tego, powiem Wam, że za każdym razem, gdy ją zrobię, biorę dokładkę 🙂
Polecam i Wam! Warto.
Przy okazji może zobaczysz też przepis na krem paprykowy lub krem z pomidorów z puszki z „makaronem” ze szpinakowego naleśnika?
- 1,5 kg pomidorów, najlepiej malinowych
- około 8 połówek suszonych pomidorów + do dekoracji
- 4-5 ząbków czosnku
- 1 cebula
- 1 – 1 i 1/3 szkl. bulionu (ilość bulionu wpłynie na gęstość zupy, dopasuj ją do swoich preferencji)
- kilka łyżek oleju
- 2 łyżki mascarpone
- mielona papryka słodka i ostra
- suszone oregano
- suszona bazylia
- sól, pieprz
- grzanki do podania
Przekrojone na pół i pozbawione twardego środka pomidory rozkładamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Pomiędzy pomidory dajemy obrane ząbki czosnku. Całość skrapiamy 3-4 łyżkami oleju. Oprószamy bazylią i oregano. Pieczemy przez około 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg).
Z upieczonych pomidorów ostrożnie zdejmujemy skórkę, miąższ lekko rozgniatamy widelcem, mieszamy z sokiem jaki puściły pomidory podczas pieczenia.
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę drobno siekamy.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju, podsmażamy cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodajemy suszone pomidory. Smażymy razem jeszcze przez 1-2 minuty. Następnie dodajemy pieczone pomidory wraz z sokami oraz czosnek. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu przez około 10-15 minut. Pod koniec doprawiamy do smaku mieloną papryką słodką, solą, pieprzem oraz suszoną bazylią i oregano. Dodajemy serek mascarpone. Całość miksujemy blenderem na gładki krem. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, zupa świetnie smakuje doprawiona również na ostro – dopraw ją mieloną ostrą papryką lub chili. Ja dodaję szczyptę przyprawy Turbo Spicy Seasoning.
Zupę podajemy z pokrojonymi na kawałki suszonymi pomidorami oraz grzankami.