Rogaliki drożdżowe z białym serem

Przychodzę dziś pokusić Was pysznymi drożdżowymi rogalikami nadzianymi twarogiem.

Rogalików wyszło mi 16 sztuk i dodatkowo zrobiłam też 4 okrągłe bułeczki.

Rogaliki są pyszne i delikatne.

Ciasto początkowo jest dosyć luźne, nie dodawajcie jednak mąki, tylko cierpliwie wyrabiajcie.

Warto nie zapomnieć o posmarowaniu rogalików rozmąconym jajkiem. Ja dwóch rogalików nie posmarowałam i nie miały tej pięknej, błyszczącej skórki.

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 7 g suszonych drożdży
  • 3/4 szkl. mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 4 łyżki cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 250 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego

Dodatkowo:

  • 1 rozmącone jajko

Mleko podgrzewamy. Tuż przed momentem wrzenia zdejmujemy z palnika. W ciepłym mleku rozpuszczamy masło. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy cukier, sól, suszone drożdże oraz jajko. Mieszając składniki łyżką, stopniowo wlewamy ciepłe mleko z masłem. Po przemieszaniu, wyrabiamy ciasto rękoma. Gotowe, gładkie i elastyczne ciasto, przykrywamy w misce ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na godzinę).

Twaróg przepuszczamy przez praskę (wystarczy raz). Łączymy z żółtkiem oraz cukrem i cukrem wanilinowym, mieszamy.

Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagniatamy. Dzielimy je na 2 porcje i każdą z nich wałkujemy na okrągły placek. Dzielimy na 8 kawałków. Na szerszą część wykładamy po łyżeczce nadzienia (ja twaróg formowałam sobie w kuleczki). Zawijamy w rogaliki (rolując od szerszej strony, aż do wierzchołka trójkąta).

Rogaliki układamy na wyłożonej papierem dużej blaszce do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 30 minut. Po tym czasie rogaliki smarujemy rozmąconym jajkiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy aż do zrumienienia (przez około 15-20 minut). Gdyby rogaliki zbyt mocno zaczynały się rumienić można pod koniec przykryć je papierem do pieczenia.