Przyjęcie z grillem w ogrodzie – zaplanuj menu
Jeśli przyjęcie latem, to tylko na świeżym powietrzu, najlepiej w scenerii ogrodowej. A skoro na zewnątrz, to w menu muszą się znaleźć koniecznie dania prosto z grilla.
Przyjęcie w ogrodzie – co podać?
Obecnie przyjęcia robimy z nieco mniejszą pompą, nawet wesela częściej organizowane są w plenerze, w ogrodach, a nawet we własnych ogródkach. Fakt, że impreza ma mniej formalny charakter, nie oznacza, że cokolwiek traci. Wręcz przeciwnie – atmosfera może być mniej nerwowa dla organizatorów, a goście mogą zostawić w domach krawaty i szpilki.
Zyskać też może na tym menu. Przyjęcia organizowane w ogrodzie to doskonała okazja, by wypróbować wiele świetnych przepisów na dania z grilla.
Przyjęcie w ogrodzie – jaki grill wybrać?
Menu na przyjęcie w ogrodzie warto zaplanować wcześniej. Wiele zależy tu od tego, jakim typem grilla dysponujemy. Przykładowo grille gazowe marki Weber, mają bardzo pojemny ruszt, na których możemy jednorazowo przyrządzić bardzo dużo porcji jedzenia. Również grille elektryczne oraz tradycyjne dają nam spore pole do popisu. Kluczowy jest wybór modelu – jeśli planujemy wielkie przyjęcie, powinniśmy pomyśleć o tych największych.
Jeśli chcemy podczas imprezy serwować różnorodne dania, nie tylko typowe grillowe przysmaki, najlepszym rozwiązaniem będzie grill Weber z systemem GBS (Gourmet BBQ System). Jego posiadanie sprawia, że tak naprawdę nie są nam potrzebne inne urządzenia, ponieważ dzięki wymiennemu elementowi rusztu, możemy na grillu przygotować niemal każde danie, a więc np. zupę, gulasz czy upiec kurczaka w całości.
Przyjęcie w ogrodzie – menu
Menu na przyjęcie w ogrodzie powinno być różnorodne. Na początek dobrze jest zaserwować gościom przystawki. Mogą to być zimne koreczki, np. z mozzarelli, pomidorków koktajlowych oraz bazylii. Sprawdzą się również koreczki krewetkowe – krewetki możemy przyrządzić na grillu wcześniej. Dobrym pomysłem będą również wytrawne babeczki z kremem z łososia.
Pierwszym daniem może być zupa. Jeśli posiadamy grill marki Weber z systemem GBS, to danie możemy przygotować na grillu i na nim również podgrzać je przed podaniem. Na letnie przyjęcie w plenerze idealnie nada się lekka zupa cebulowa.
Kolejne danie może stanowić bogaty wybór mięs przyrządzonych na grillu: karkówka, żeberka, boczek, steki wołowe, piersi kurczaka, hamburgery czy ryby. System GBS umożliwi nam upieczenie w całości np. kurczaka lub kaczki. Możemy też przyrządzić pieczeń, a do tego upiec ziemniaki i sezonowe warzywa, np. szparagi. Z dodatków świetnie sprawdzi się również chlebek czosnkowy opieczony na kratce grilla. Dla wegetarian możemy przyrządzić grillowany ser halloumi oraz warzywne saszetki z pieczarek, cukinii, papryki, pomidorów, cebuli i bakłażana.
Na grillu możemy również przygotować deser. Latem świetnie sprawdzą się grillowane szaszłyki z owoców. Jeśli posiadamy system GBS, możemy skorzystać z kamienia do pizzy i na grillu przyrządzić pizzę na słodko z czekoladą i owocami np. truskawkami czy malinami. Dzięki GBS możemy na grillu przygotować właściwie każdy deser – naleśniki, ciasta, gofry, ciasteczka… Możliwości są nieograniczone.
Jeżeli chcesz zdobyć więcej inspiracji na dania z grilla, zapisz się do newslettera na stronie weber.com! Trafią one wprost do Twojej skrzynki mailowej.
* Artykuł sponsorowany