Sos tysiąca wysp

Przedstawiam Wam dziś przepis na rewelacyjny domowy sos 1000 wysp, który sprawdzi się do różnego rodzaju zapiekanek, roladek z ciasta francuskiego, kebaba, tortilli, hot dogów, hamburgerów czy nawet frytek i innych przekąsek.

Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a wszystkie składniki prawie każdy z nas posiada w swojej kuchni. Spróbujcie kiedyś go przygotować, np jako alternatywę dla sosu czosnkowego.

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • 1/2 małej (!) czerwonej cebuli
  • 1 mały ogórek konserwowy
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru
  • sól, pieprz

Czerwoną cebulę drobniutko siekamy (idealnie sprawdzi się taka dosyć twarda sztuka). Oprószamy ją cukrem pudrem, odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie zalewamy cebulę octem winnym i ponownie odstawiamy na 5 minut.

Ogórka wraz ze skórką trzemy na tarce na drobnych oczkach.

Do miseczki z czerwoną cebulą dodajemy tartego ogórka oraz mieszaninę majonezu i ketchupu. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.


UWAGI: Pierwszy krok przygotowania sosu możesz pominąć (przyspieszając tym cały proces przygotowania o kilka minut). Wystarczy wówczas pokroić cebulę i zetrzeć ogórka, a majonez połączyć z ketchupem i octem winnym i zalać warzywa. Na sam koniec wystarczy doprawić całość solą, cukrem oraz pieprzem.