Kuskus z cukinią i krewetkami
Błyskawiczny pomysł na niecodzienne danie. Kuskus, do tego lekko podgrillowana cukinia oraz krewetki smażone na masełku czosnkowo-pietruszkowym. Proste, a jednocześnie smaczne, jeśli oczywiście lubicie takie smaki.
Krewetki uwielbiam, ale zazwyczaj nie przygotowuję ich sama, tylko zajadam się nimi poza domem. Tym razem odważyłam się je przygotować i… nie żałuję 🙂
- około 250 g kuskusu (1 i 1/2 szkl.)
- 2-2 i 1/3 szkl. bulionu
- 450 g oczyszczonych krewetek (u mnie mrożone)
- 2 nieduże cukinie
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- masło klarowane/olej
- opcjonalnie odrobina sosu sojowego
Umyte cukinie wraz ze skórką kroimy na około 0,5 cm plasterki. Przekładamy do miski, oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, mieszamy.
Na patelni grillowej rozgrzewamy niewielką ilość oleju, grillujemy na niej cukinię po kilka minut z obu stron.
Krewetki rozmrażamy (za pomocą małego, ostrego nożyka usuwamy jelitko). Osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym.
Kuskus wsypujemy do miski. Zalewamy bulionem w takiej ilości, aby sięgał on 1 cm powyżej poziomu kaszy. Odstawiamy pod przykryciem, aż kuskus wchłonie cały płyn. Następnie „przeczesujemy” go widelcem. Dodajemy do niego grillowaną cukinię.
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane (1-2 łyżki). Dodajemy posiekany czosnek. Mieszamy i pilnujemy, aby się nie przypalił. Po chwili dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz krewetki. Smażymy je przez około 4 minuty (lub wg wskazówek na opakowaniu). Na samym końcu oprószamy solą. Dodajemy do miski z kuskusem i cukinią wraz z masłem na którym były smażone.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
W razie potrzeby, dla urozmaicenia smaku, można kuskus skropić 1-2 łyżkami sosu sojowego.